Monday, May 3, 2010

Jalan Kat KK

Assalamualaikum, minggu lalu luna bercuti-cuti kat seberang laut...sabah jer haha.. tempat dia oklah.. banyak tempat2 yang best. tapi kalu kau org nak gi sana kenalah stay sana lama sikit dan burget tu kena banyak ah. Masa hari mula2 sampai tu luna stay kat hotel area bandar Kkinabalu. Banyak hotel sana yg murah2, 2,3,4,5 bintang semua ada. Tapi bandar kk ni susah ah sikit nak cari tempat makan waktu tengah hari, waktu2 petang nak malam tu senang pergi jer kat sebelah pasar pilipin ha, pilih jer yang mana kau org nak... Makan utk tengahhari luna singgah kfc jer dkt ngan hotel luna duk tu..emmm tangki perut pun dah penuh kita org balik tidur, simpan tenaga utk esok lah. Awal2 lagi aku ngan hubby bangun nak gi jalan2. Lepas breakpess aku dok kat lobby duk pikir nak gi mana lagi. Dalam pikiran aku nak gi 3 pulau tu ingat nak snokling kat 3 pulau tu (Pulau Manukan, Pulau Sapi & Pulau Tiga) harga dia pun x mahal untuk ke 3 pulau tu dalam rm37 sorang pergibalik. Kalu 1 pulau jer 17 ringgit sorang. Nak gi sana kena awal2 sebab bot dia ikut time kau org pergi awal petang nanti dia akan ambik kita. Pikir2 luna cancel gi pulau tu. Tgh pikir2 ada ejen pelancongan kat hotel luna tu, hubby lunalah suruh gi tanya mana yg tempat best sikit yg jauh2. Banyak sgt tempat menarik luna ingat nak gi antara nyer sepilok tempat org utan, menyusuli sungai tengok monyet hidung besar tu tapi perjalanan dia jauh sgt dlm 4,5 jam harga untuk 1 org 220. Itu memang memenatkan akhirnya luna pilih pergi ke gunung kinabalu & Hutan Simpan & Kolam air panas untuk 2 org harga nya 350 (itupun dah tawar menawar) biasanyer 190 sorang. Perjalanan untuk ke gunung tu waduh jalan dia mcm ular lebih teruk dari jln balik klate tapi yg bestnyer sejuk, kabus tebal memang berbaloi2. luna gerak dalam kol 10.45 pg - 4.30 ptg sampai hotel. Luna terus gerak ke pasar pilipin nak beli buah tangan cikit buat balik kat anak2 buah. Boleh dikatakan semua kedailah luna singgah tp x beli gak org ckp kena tinjau dulu baru boleh buat keputusan. Mutiara kat kk x derlah mahal kita kena pandai tawar menawar dapatlah murah. Ada satu kedai tu luna nak beli baju memang kedekutlah mintak kurang pun x bagi.. Baju utk 8 pasang harganya 38 hinggit luna mintak tawar rm35 dia x kasi..mintak jugak dia x kasi...memang kedekut.. (dia tengah ckp2 dgn luna x boleh kurang x der untung aaa..itu sudah murah wo.. terus jer luna potong line dia, dah x nak kasi sudah.. nah ambik ni 38hinggit) jahatkan.. sakit hati 3 hinggit pun x kasi dah ler banyak beli.... Tangan semuanya dah penuh dengan buah tangan aperlagi perut dah berbunyi pasar2 disebelah kedai tu pun mak oi... bau dia mencengkam dijiwa...Perut dah semakin rancak berbunyi.. ooo memang x leh tahan.. Tengah jln2 kat pasar malam (rasanyalah) terpandang 1 org tu tgh makan mee goreng banyaknyer utk 3 org kot, rupa2nyer memang mee goreng dia banyak tp bkn mee sahaja nasi goreng pun bnyk gak. Ikan bakarpun sedap jugak. Akhirnya luna tertarik ngan gerai tu, besebelahan dgn ikan bakar pulak. hubby luna oder nasi goreng bnyk tu, tgk nasi goreng tu x best jer luna oder nasi kosong lauk nyer ikan bakar, ngan sotong bakar. Sementara tunggu ikan masak luna rasa dulu nasi goreng hubby luna.......ooooooo cedap lah nasi dia (gmbr bawah). Nasi tu simple jer telur ngan kubis jer klu tgk memang x menyelerakan tpi bila makan kalah kedai kat kantin opis luna ni. Disebabkan kesedapan nasi itu luna x teragak2 tuk tukar nasi kosong dgn nasi goreng (masih ingat lg abg nasi goreng tu ckp.. memang nasi goreng kita enak2) perut pun dah diam jer kita org gerak balik hotel tubuh dah penat. Tapi memang puas hati lah mkn kat situ 36hinggit jer.. Murahkan. Esoknyer pagi2 lagi luna kena bgn sebab flight kul 10.30. sampai sini jer citer dia. Nanti kita sambung yg travel lain lak. campai sekarang masih ingat ikan bakar, sotong, udang memang me'belesssss lah... banyak tempat2 menarik tapi x kesempatan sekejap jer gi sana.. target luna utk kemudian hari ke 3 pulau, tgk monyet hidung besar dan simpang mengayau (ini salah satu tmpt yg sangat cantik perjalanan pun mengambil 5jam utk sampai) InsyaAllah ada rezeki lg luna akan gi sana lagi..Aminnnn

3 comments:

axelida said...

loh.. pendek tu jer entry psl g jejalan?? tunjuk r sket gambar mkn sutun bakaq tu...

lunacutee said...

ha, nak tahu citer lagi tlpon lah..

dlema.... said...

besh err laaa..
x ley jadik ne..nk gie gakk...